Voor officials

Om alle wedstrijden onder de vlag van de Nederland Hockey Masters en de WMH soepel te laten verlopen, is er naast de teams een grote groep officials actief/nodig. Deze groep kunnen we opsplitsen in 2 categorieën.

  • De scheidsrechters
  • De wedstrijdofficials (de tafelbezetting)

In de afgelopen jaren hebben zich tijdens de internationale toernooien heel veel personen ingezet om deze toernooi tot een succes te maken. Denk aan de WKs en EK’s in de afgelopen jaren in Rotterdam, Klein Zwitserland (Den Haag), Brasschaat, Tilburg, Real Club de Polo, weer Rotterdam en Krefeld.

Tijdens deze toernooien wordt er van alle teams een sportieve, maar ook respectvolle houding verwacht. Dat het er binnen de lijnen en soms ook erbuiten heet aan toe kan gaan, behoeft geen nadere toelichting.

Alle Internationale wedstrijden zijn FIH geaccrediteerd en teams, begeleiders en officials dienen zich te conformeren aan de Internationale regelementen, de “code of conduct” en de anti-drug rules.

De scheidsrechters zijn uiteraard verantwoordelijk voor het ordentelijk laten verlopen van alle wedstrijden conform de laatst gepubliceerde Internationale spelregels en briefings.

De officials zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de tijd, het noteren van de scores en en evt. getoonde kaarten en voor het gedrag van begeleiders langs de lijn. Ook houden zij bij wie aan de wedstrijd begint (de zg. starting line-up) en wie er als wissel het veld in komt. Spelers krijgen hierdoor een officiële Internationale cap achter hun naam.

Tijdens Internationale toernooien word er gebruik gemaakt van het wedstrijdsysteem Altius, waarin alle relevante wedstrijdgegevens worden opgenomen in een zg. “matchsheet”. Deze wordt tijdens de wedstrijden live bijgewerkt, zodat geïnteresseerden en pers het wedstrijd verloop overal ter wereld kunnen volgen. Deze officials dienen bekend te zijn met het registratiesysteem Altius en tijdens de wedstrijd neutraal aanwezig te zijn.

Nederland kent sinds maart 2020 een nieuwe Masters Scheidsrechters en Officials Commissie, die verantwoordelijk is voor aanstelling van scheidsrechters voor Nationale en Internationale Masters toernooien, de werving van nieuwe scheidsrechters en de werving en opleiding van de officials.

Voor deze laatste categorie zal er gebruik worden gemaakt van de diensten van 1 of meerdere personen, die hun strepen op Internationaal vlak meer dan verdiend hebben. Dit om de kwaliteit van de Nederlandse officials te verhogen en te waarborgen.

De WMH stelt terecht hoge eisen aan de kwaliteit van scheidsrechters én officials en willen wij voor elk Internationaal toernooi scheidsrechters en officials leveren, dan zal er geen discussie mogen bestaan over kwaliteit.

Enkele Internationale termen verklaard:

TD = Technical Delegate of toernooi directeur
Ass. TD = Assistent Technical Delegate
TO = Technical Official > verantwoordelijk voor de wedstrijdtafel en judges
Judges = Official verantwoordelijk voor de tijd (time-judge) of voor adm. zaken (scoring-judge)
UM = Umpires manager > verantwoordelijk voor aanstelling scheidsrechters en spelregelzaken
Ass. UM = Assistent Umpires Manager > verantwoordelijk voor begeleiding/coaching scheidsrechters
Umpire = scheidsrechter
Matchsheet  = hierop worden de namen van alle speelgerechtigde spelers genoteerd, de wissels, de doelpunten makers, hoe werd er gescoord (veldgoal, SC of SB), eventuele groene, gele of rode kaarten. Dit formulier wordt na de wedstrijd door beide scheidsrechters (en evt res scheids), beide managers en door de judges en TO digitaal ondertekent.

nl_NLNederlands
en_GBEnglish (UK) nl_NLNederlands